lg_home.gif (3905 bytes) lg_2024.gif (2700 bytes)

Pokračování

02.05.24
.
Lidé čekají s velkou nadějí na příchod Mesiáše. Co si od toho slibují? No přece, že vše Mesiáš napraví, že zde obnoví pořádek. A jak to pak zde bude vypadat? Tuto otázku bych mohl položit před deseti let, dnes už Mesiáše nikdo nečeká, snad jen Židé, je to jejich záležitost. Je to ještě složitější. O životním stylu přemýšlí část elity, která bohatství a luxus považuje za ideální formu životního stylu. Mají v tom jasno. Aby se mohli mít všichni tak dobře, jako současná elita, musela by se snížit lidnatost na tři miliardy osob. Aha, ústřední myšlenka, snížení lidnatosti. Kdyby k tomu došlo, kdo by vyráběl nadhodnoty a zajistil spotřebu zboží? Kdo by posílal do státní pokladny daně?
Velké a odvážné sny a plány zde už byly: Sověti plánovali světlé zítřky a snažili se odhadnout datum, kdy nastane komunismus, kdy bude všechno. To datum se však spolu se světlými zítřky stále vzdalovalo. Dnes už se to neřeší.
Naivní vylepšovatelé systému si mysleli, že stav společnosti je dán tím, že si politici neví rady, jak zajistit prosperitu. Ti, kteří se snažili vylepšit svět ve prospěch obyčejných lidí, tedy plebsu čili ulice, dopadli špatně. Vlastně všichni, protože svět svůj systém měnit nechce. Mladí lidé v civilizovaném světě jsou chytřejší. Dobře ví, že starý svět napravit nelze a na nový si musí počkat, tak odešli do ústraní, snaží se ze starého světa co nejvíce uvolnit a raději volí nouzi, přežít se v ní dá. 
A co by se stalo, kdyby přišel Mesiáš? Někam ho uklidí, aby se to nikdo nedozvěděl, protože by mohl mít snahu měnit svět k lepšímu. A řešení? Musíme začít u sebe, to už víme. Vytvořit si vlastní představu o tom, jaký má být svět, vyhledat souvěrce se stejnými představami a společné představy realizovat.
.