lg_blog.gif (11652 bytes)

Potíže s civilizací

lg_menu.gif (1813 bytes)

  Na svět se dívám skrze naše zprávy a příspěvky v internetových diskusích. Informace takto získané bych mohl vyjádřit takto: říkejte lidem cokoli, ale nesmí to být pravda. Možná jde o zásadu, že se systémové informace nesdělují. Pak jsem také četl několik proroctví na příští období: bude to samá krize, hromady mrtvol, ale za padesát let to bude rajská pohoda. Vnímám logickou kontinuitu dějin, základy současného mocenského uspořádání byly položeny před třemi milénii po rozvrácení Judského království Hebrejů, po vládě králů Šalamouna a Davida.
  Z hlediska magie rozhodovaly duchovní mocenské principy, když Babylóňané uplatnili princip závislosti a Hebrejové principy násilí a donucení. Svoji roli sehrály také principy vznešenosti, útočné magie a kříž jediné cesty. Uplatnily se i principy další.
  Z hlediska historie mocenských vztahů šlo o rozvrácení Judského království, trvalých bojů mezi Babylóňany a Asyřany, vznik Perské říše a zásahy vesmírných mocností, které se projevily zejména vystupováním proroků. Peršané se spojili s Hebreji a společně kolem roku -500 zcela zpustošily Babylón a zavedli zde oběti Molocha. Nepřemohli však babylónskou magii a démonologii a to vedlo k militantnímu charakteru pozdějších kultů. Židé zakázali smilnění s cizími bohy, křesťané vytvořili dialektiku Bůh-Ďábel a k tomu přidali tezi, že jen jejich proroci jsou ti praví, ostatní jsou falešní a pro udržení moci zavedli pojem kacířství a hereze. Islám dovedl nepřátelství k jiným kultům k dokonalosti, jinověrce rovnou zotročí nebo zabije jako pohanské psy. Co může dělat člověk nezapojený do těchto vazeb, pokud chce v tomto prostředí v klidu žít?
  Myslím si, že právě zde musíme hledat prokletí lidského rodu. A pokud na samém počátku nacházíme rozdílné duchovní principy, pak nezbývá, než začít právě zde. Odstranit militantní duchovní principy a ostatní dát k dispozici všem. To už se stalo.
  Evropa má výhodu v tom, že je rozdrobená a není zde sjednocující ideologie, nevýhodu v tom, že jazykové fráze ani při dobré znalosti jazyka nemohou přenést nové myšlenky. Naproti tomu velké civilizace jako USA, Rusko a Čína došly nejdále a co bude u nich dál, to lze jen odhadnout. USA má rozvinuté všechny sociální vrstvy, ale na nevyhovujících a svazujících sociálních zásadách, je to jako by měli lidé na rukou pouta. Kompenzací toho je hmotné zajištění a vysoká životní úroveň. Tu ale nyní Amerika ztrácí a naděje vložené do nového prezidenta se naplnit nemohou. Lze tedy očekávat nezvladatelné násilí, které může ve svém důsledku zpustošit některá města. Rusko zase důsledně od dob Nového ekonomického programu po roce 1925 důsledně likvidovalo střední vrstvu a rolníkům v zemljankách chybí potřebná tvůrčí úroveň. Tam hrozí ekonomický kolaps a rozpad civilizace. Asi nejlépe přežijí právě ti rolníci v zemljankách. Čína se zase pustila do hvězdné industrializace, ale související problémy, které Evropa řešila několik století, tam řešeny nejsou. Čína je velká, ale zda mohou lidé utíkat od civilizace hodně daleko, není jisté. Životní podmínky zkrátí lidské životy a sníží lidnatost, což je ale pro tuto zemi žádoucí. Zde se další vývoj odhadnout nedá, protože je mnoho variant a doba k jejich naplnění je daleko za časovým horizontem dvou civilizací.
  Doba se mi tedy zdá být příznivá pro Evropu, problémem ale zůstává, že se zde projevují mocenské vlivy všech tří uvedených velmocí. Když budeme mít štěstí, vyvlékneme se z této závislosti a přežijeme.