lg_blog.gif (11652 bytes)

 lg_menu.gif (1813 bytes)

Finanční kredit

Kredit subjektu je forma obliby u subjektu jiného, zpravidla jako výsledek spolupráce nebo koexistence ve společném časoprostoru. Může mít několik forem, například upotřebitelnost, vděčnost nebo nárok na odměnu.
Když jednáme určitým způsobem, dotýkáme se zájmů jiných subjektů a naše jednání je v jejich prospěch nebo neprospěch. To pak přináší kredit jako formu obliby. Obliba posiluje spolupráci, naopak odmítání odcizuje. Obvyklé je usilovat o dobrý kredit u subjektů, tedy u osob a skupin, na kterých nám záleží, se kterými chceme mít dobré vztahy a rozvíjet spolupráci.
Finanční ohodnocení je formou kreditu a platí pro něj vše, co se kreditu týká. Přínosem finančního kreditu je jeho univerzálnost a možnosti neomezené pamětí. Zatímco kredit osobní je omezený pamětí a osobními zájmy, finanční kredit toto omezení nemá a je schopen vytvořit civilizaci. Současně v rámci civilizace přerozděluje veškeré produkty, zboží, služby a možnosti. Tyto dvě funkce z finančního systému vytvářejí hlavní nástroj moci.
Každá forma organizace společnosti, konzervativní, sociální, liberální, dává finančnímu systému svoji vlastní formu a roli. Každý sociálně správní systém jiným způsobem přerozděluji finance a tím vytváří vlastní  kariérní a kreditní systém. Jde však o to, že civilizace má mnoho oblastí, které musí správně fungovat a všechny musí být finančně zajištěné. Pokud finanční systém opomene kteroukoli oblast, během krátké doby se v rámci provázanosti problém rozšíří na oblasti jiné.
Pokud jde o kredit samotný, musí být v souladu s kreditem daným veřejným míněním, jinak dochází k nespokojenosti a vytvoří se názor, že "peníze jsou nečisté" nebo že "peníze smrdí".
Když je dostatek zdrojů, vytváří se nová neproduktivní místa, pokud se musí šetřit, neproduktivní místa nelze rušit a vzniká hospodářská krize. Ta se dříve řešila válkou, tedy vzájemným zabíjením, což později ke zrušení neproduktivních míst vedlo. Každá ztráta motivuje mnohem silněji, než nová výhoda.
Současná hospodářská krize, vyvolaná nadpočetným množstvím neproduktivních míst má jen obtížné řešení, jednou z možností je opuštění stávajícího finančního systému a hledání alternativních zdrojů obživy.