lg_blog.gif (11652 bytes)

Barack Obama prezidentem USA

lg_menu.gif (1813 bytes)

 

  Zvolení Baracka Obamy prezidentem USA je historický milník a zkouška politického systému, který sám sebe nazval demokratickým. Již první titulky po jeho zvolení nesou emotivní náboj:
* Obama sestavuje vládu. Bude v ní demokratický zabiják
* Euforie z Obamy vydrží maximálně půlrok, míní expert

  Vzpomněl jsem si na proroctví, podle kterého "bude ještě jeden papež černé pleti a ten bude poslední pak dojde k zániku církve". Další papež černé plati není, ale Obama je míšenec a je nazýván černochem a černoši ho asi také tak přijímají. Myslím si proto, že proroctví se týká jeho. To mne přinutilo k zamyšlení a hledání souvislostí.
  USA jsou v krizi způsobené chybami a neúspěchy předchozího prezidenta George Bushe ml., který vládl jako republikán podle liberálních zásad a jeho vláda se i přes neúspěchy liberálním kruhům zamlouvala. Naopak většina populace byla nespokojená především s úpadkem americké ekonomiky a neúspěšnou válkou proti Arabům na jejich území. Nastal souběh ekonomických problémů s krizí z nadvýroby, úvěrové krizi a krizi z drahé ropy. Velká nespokojenost nakonec vedla k politické porážce republikánů a vítězství Obamy, což jistě nový prezident chápe jako výzvu a odpovědnost vůči voličům.
  Obama určitě zvrátí dosavadní politickou tendenci od liberalismu více k řešení problémů a to zcela určitě poškodí zájmy vrstvy bohatých. Pak mi připadá zcela pravděpodobné, že by si někdo zaplatil na Obamu atentát. Souběh nepříznivého vývoje spolu se snahou problémy řešit, zcela určitě povedou ke krizi a napětí. Když bude Obama mírný, nic nevyřeší a bude neúspěšný. Pokud bude důsledný a akční, mnohé problémy vyřeší, ale za cenu neobliby u bohatých a republikánů. Přitom mocenské praktiky republikánů mohou být nevybíravé. Připomenu útoky na Clintona trvající snad celý rok kvůli erotické chvilce v Bílém domě se stážistkou z Polska.
  Pokud tedy očekáváme napětí a konflikty uvnitř americké politiky a ekonomiky a možnost atentátu na Obamu, pak důsledek takového činu by měl zcela jiné následky, než atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho, kdy lidé plakali. Nyní by se lidé chopili zbraní a lze předpokládat občanskou válku a naplnění proroctví o konci "církve". O dalším vývoji lze spekulovat. Možná by opozice pozvala do země Čínské jednotky a pak by se naplnilo i další proroctví. Smutný konec demokratického celosvětového vzoru vytvořeného na ideálech Římské říše. 
  Američané mají jistě volbu, každé proroctví lze změnit na základě racionální úvahy a veřejného mínění.  Abych panu prezidentovi Obamovi poradil? Mohl by zmírnit své úsilí a přenést odpověnost na opozici. Mohl by se naučit těmto frázím: "opozice smetla ze stolu důležité reformy" nebo "opozice svojí neústupností zablokovala vyřešení vážných problémů".  Mohl bych také poradit, aby lidem více vysvětloval a teprve až takto získá podporu veřejného mínění, pak aby jednal.
  Očekávám roky 2009 - 2012 jako velmi emotivní a dynamické ve smyslu střetů sociálních systémů a mocenských zájmů.