lg_blog.gif (11652 bytes)

 lg_menu.gif (1813 bytes)

Mužský a ženský princip

Problémy ve vztazích v mnoha případech souvisí s absencí mužského a ženského principu. Když je přítomen muž nebo žena, neznamená to ještě, že je přítomen i mužský a ženský princip. V modelové situaci muž v mládí přišel o matku a náhradu hledá u manželsky nebo partnerky. Upne se na nějakou ženu a intuitivně hledá u ní náhradní matku. Svoji roli plně nechápe, mužskou roli ve vztahu neplní a po rozchodu se mstí celému světu a hlavně té "jeho" ženě. Řešením je pouze náruč matky, milující a chápající ženy, která jej přijme bez výhrad, s pochopením a láskou. Tato situace se opakuje v mnoha vztazích a přivedla mne k hledání ženského a mužského principu. Vím, že mužský princip byl odvozen od principu božského a ženský princip už kdysi dávno, snad ještě před hmotou, od principu andělského. Muž jako tvůrce a organizátor, žena jako opora a pomocnice, sama ovšem také aktívní a podporující společný program. Z obou stran je ve vztahu láska, podpora, solidarita, plná důvěra a společné zájmy. Děti mohou s důvěrou přijít ke každému z rodičů a jsou s láskou přijaty. Děti se mohou na rodiče obrátit s jakýmkoli sdělením či dotazem a dočkají se názoru nebo vysvětlení, které jim pomůže orientovat se v životě. Od rodičů přijímají dobré a účelné modely chování.
Žena ani muž nemají problémy s nahotou a sexualitou, ale sexualita není podstatou ani mužského, ani ženského principu. Sexualita a připravenost k milování je jakousi samozřejmostí, která se nijak neřeší, prostě ve vztahu přítomna je. Odmítání ve vztahu odcizuje a tak se v harmonickém vztahu odmítání nevyskytuje, když je problém, hledá se nebo se ukáže řešení. Ve vztahu u muže i ženy převládá vstřícnost, otevřenost, důvěra a vzájemná podpora. Ženský princip ve formě mateřství je hlavně ochranářský a muž i žena mají jistotu, že při neúspěchu najdou u své matky vždy pochopení a útěchu. Muž a žena jako partneři se v životě doplňují a jsou si vzájemně oporou nejen sociální a vzájemně se chrání.
Žena řeší problémy uvnitř rodiny, muž zajišťuje vztahy vně rodiny, ale nemusí to platit ve všech případech. Předpokládá se názorová shoda a oba partneři se snaží shody dosáhnout a důvěru zakládají na dodržování dohod.
Mužský princip řeší technické záležitosti, žena má vazbu na přírodu a řeší životní styl rodiny.

Nyní je mužský i ženský princip pozměněn a neplní mnohé funkce. Můžeme hledat, kde se stala chyba. Nyní muže vnímáme spíše jako agresivního bojovníka, který prosazuje své ego, ženu jako sexuální objekt. Oba jsou nepřístupní a odmítající. Muž se prosazuje, žena brání. Oba jsou naplno zapojeni do společnosti, mají svůj byznys nebo odpovědnou funkci nebo jsou jinak zaměstnáni po celý den a nemohou utvářet vlastní rodinu. V současných podmínkách nelze realizovat funkce rodiny a tak se ani nemůže uplatnit a rozvíjet mužský a ženský princip jako doplňující, spolupracující, akceptující, výchovný a solidární v rámci intimního důvěrného vztahu. Teplo rodiny je vyvětrané a my hledáme náhradu.
Podle mne již u Babičky od Boženy Němcové došlo k posunu tím, že zde chyběl mužský princip, když manžel babičky byl zabit ve válce. Babička ho svojí moudrostí a výchovnými postoji nahrazovala a snažila se plnit obě role ve výchově a vedení rodiny. Přirozená sexualita ženy byla zase narušena v době inkvizice, kdy ženy byly za své přirozené ženské projevy sankciovány a ke své sexualitě, která jim zůstala, přidaly také obranné chování. Problém je v tom, že muž, kterému chybí ženský princip, zejména ze strany matky, stává se agresivní nejen k ženě jako takové, ale ke svému celému okolí. Mění svoji přirozenost a od reality utíká ke spiritualitě kde velmi často kompenzuje svoji frustraci černou magií a předpokládá, že svými útoky vůči světu dosáhne svého, to je, že získá svoji osudovou ženu-milenku, a netuší, že hledá nikoli milenku, o kterou by se staral, ale matku, která by se starala o něj a s láskou ho přijala takového, jaký je.
Ženám zase chybí mužský organizační princip a tak se zase snaží ho samy nahradit jako feministky a jsou aktivní v politice. Tím se však svému poslání stále více vzdalují.  

A co z toho plyne? Každý z nás může přispět k nápravě světa, když si uvědomí svoji přirozenost a roli vůči opačnému pohlaví. Muži budou ženám oporou, autoritou schopnou pomoci a řešit jejich problémy, ženy u mužů najdou podporu a ochranu, muži zase u žen najdou náruč ve které si mohou odpočinout a zanechat svůj smutek. Najdou zde vzájemně pochopení, lásku, důvěru i pohlazení. Monada jing a jang bude opět fungovat, mužský a ženský princip se obnoví a dotvoří, napraví se nejen vztahy, ale celý svět. Muži i ženy najdou opět pohodu a spokojenost.