lg_blog.gif (11652 bytes)

Jsme spoutaní, zablokovaní a bezradní

lg_menu.gif (1813 bytes)

Problémy lidské svobody, rozhodování a řešení problémů

Naše jednání a rozhodování je určitě omezeno zákony a naše možnosti dány právem člověka. Mnozí z nás se cítí být zákonem omezeni tak, že zákon poruší a riskují trest. Jsme však omezeni mnohem více vlastními vnitřními zábranami. 
Příčinou je obava z lidského potenciálu a snaha udržet člověka v otroctví a pak také snahy a vlivy zájmových a mocenských, zejména duchovních skupin, aby člověk nepožíval určité emoce, zejména ty pozivitvní. Důsledkem toho pak je snazší ovládání celého lidstva. Nevím, do jaké míry jsme schopni se ještě osvobodit, tak si to alespoň můžeme uvědomit. Možná v některých skupinách už mají toto dořešeno, ale určitě jde o skupiny skryté, které mají osobní svobodu pouze ve svém konspiračním soukromí. Existenci těchto skupin předpokládám z důvodu velkého zájmu státu o kontrolu počítačů a elektronické pošty.
Oč jde a co nejsme schopni prosadit nebo naopak čeho nejsme schopni se zbavit z důvodu psychického bloku?
Dobře sledujme své chování. Máme problém nebo touhu, víme, že tím zákon neporušíme, víme, že to okolí přijme, možná se to bude i líbit, víme, že tím uspokojíme své potřeby, vyřešíme problém nebo někomu vyhovíme. Přesto nejsme schopni záměr realizovat a jistě najdeme i zástupný důvod, proč to nejde. Tím důvodem může být to, "že bychom to někomu nemohli udělat, že by to byla zrada". Další důvodem může být obava, že by "nás někdo mohl vidět". Argument, že by nikomu takový pohled nevadil, se nebere.
Nejvíce těchto bloků a psychických překážek souvisí s nahotou, erotikou, hedonismem, čili vyvoláním příjemných pocitů, konzumací měkkých drog (pivo, víno, káva, čokoláda, marihuana) a prezentací vlastních názorů. Pak také nejsme schopni vůči někomu prosadit své oprávněné zájmy, třeba požádat ho o zaslouženou odměnu nebo o náhradu výdajů. Naopak nejsme schopni ukončit vůči někomu obtěžování, i kdybychom chtěli své chování upravit.
Tedy sledujme své chování a přiznejme si, jak jsme čimsi psychicky manipulováni a že s tím nejsme schopni nic dělat.
Problém vidím v tom, že jsme na tom stejně jako počítač, když nemáme k tomu duchovní průvodce, tedy software, tak to nejde. Asi jsme tak napůl zombie.