lg_blog.gif (11652 bytes)

 lg_menu.gif (1813 bytes)

Zlaté tele (zlaté telátko)
symbol a duchovní princip

Ve chvíli, kdy jsem se cítil zcela volný, svobodný a spokojený, vzpomněl jsem si na zlaté tele. Hledal jsem pro tento stav duchovní symbol a napadlo mne bezstarostné a dovádivé tele. Vzpomněl jsem si na Knihu Exodus, kde Egypťané vyhnaní ze své vlasti, aby bez cíle bloudili Siamským poloostrovem,  se chtěli klanět zlatému teleti a že jim to krutě neprošlo. Dnes je zlaté tele vnímáno spíše jako symbol luxusu bez duchovního obsahu. Když se někdo klaní zlatému teleti, vnímáme to jako touhu po majetku a planým snobským hodnotám.
Což takto "zlaté telátko"? Hned je v tom obsažena dovádivost, bezstarostnost, hravost a životní elán. Možná i naivita, protože víme, jak se tele dívá na nová vrata.
Když je tedy zlaté tele zprofanováno, budu psát o zlatém telátku a to ve spojení se životním stylem dobré vůle a pohody. Telátko je mládě skotu a možná právě tento druh zvířat, mám na mysli kopytníky býložravce, je nejlépe uzpůsoben k životu v pozemských podmínkách. Rohy a velikost ho brání před predátory, srst před horkem i chladem, potrava i voda se najde, jen ta civilizace dnes brání ke zcela svobodnému životu.
Hledal jsem pro svoji pohodičku duchovní princip a zvolil jsem si tedy zlaté telátko. Obsahuje lidskou přirozenost bez touhy po majetku, je v něm pohoda, spokojenost, volnost, prožívání radosti i lásky. Nyní jde o to, že každý k dosažení takového cíle potřebuje něco jiného. Pak ale nemůžeme jít všichni stejnou cestou předepsanou ideologií nebo katechezí. Nelze pro lidskou spokojenost komukoli  předepisovat dobré a zlé, to si musí každý stanovit sám na základě svých potřeb, svého svědomí a životní zkušenosti. Pro svoji cestu pak budeme hledat do vztahu souvěrce, tedy partnera se stejnou životní orientací.