lg_blog.gif (11652 bytes)

Svět se mění

menu

Co čekatá svět

Ve světě v poslední době dochází k sociálním bouřím. Tuto větu jsem napsal před rokem a můžu ji zde nechat. Neklid je především v islámských zemích, asi někdo přemluvil Muslimy, že se mají špatně.
Kde je prezidentu Mubarakovi konec, ale než odešel, pronesl prorocká slova, že zemi zachvátí chaos. Vždycky je někdo, kdo si přeje změnu a vždycky je někdo, kdo si změnu nepřeje. Těch, kteří si přejí změnu, se asi nyní hodně, ale každý má jiné cíle a každý si chce přilepšit a jistě si nepřilepší všichni.
Když se kdekoli cokoli děje, má to nějaký program. Někdo dopředu ví nebo si přeje, jak to má dopadnout, jaké jsou cíle a snaží se tímto směrem vývoj nasměrovat. Změna sama o sobě nic neznamená, když si dva přejí změnu, určitě se jejich představy liší, nikdy se neshodnou, ale někdy se dohodnou.
Mohli jsme zachytit zprávu, že nějaký vyjednavač z Ameriky řídí nebo ovlivňuje občanské nepokoje na severu Afriky a také kdosi říkal, že nepokoje budou i u nás, tedy v Evropě. Možná má Amerika problémy a nechce je mít sama. Snad se nebudu mýlit, pokud napíši, že občanské nepokoje ve světě by Američanům mohly pomoct a zachránit je před ekonomickým kolapsem. Určitě by Američané a nejen oni mohli prodávat zbraně všem znepřáteleným stranám nebo až budou občané i jejich elita zcela vysíleni, tak mohou zajistit mírová jednání, určitě ne zdarma. Je to jistě pěkná vize a tak nějak to bude, ale jde o riskantní krok, může to dopadnout zcela jinak.
Jednotlivé skupiny obyvatel ve státě, kde se to vaří, určitě nejsou schopny docílit nějakého řešení, jejich cílem je pouze odstranit to, co se jim nelíbí. Možná ani nevědí, čeho chtějí dosáhnout, jen jsou nespokojení a přidávají se k nepokojům s nejasnou nadějí, že se situace zlepší. Jistě mohou počítat s nějakým spásným zásahem zvenčí, kdy nějaká mocnost nabídne pomoc nebo zprostředkování mírových dohod. Odměnou pro ni asi nebudou peníze, ale suroviny nebo politické pozice nebo obojí.
Tak to fungovalo velmi často, ale jde o to, zda tyto zdivočelé národy přijmou nějaké řešení a pokud ano, zda bude trvalé a zda se situace zklidní. Může přijít jiná vlivná skupina a smlouvu narušit, obnovit nepokoje. Riziko, o kterém jsem psal, může být v tom, že se již nepodaří obnovit politickou stabilitu a nebudou ani suroviny, ani politické výhody, ani návrat investic, pouze dlouhodobý chaos.
Jediné dobré z toho může plynout pro nás v Evropě, pokud uvidíme jinde vývoj, který si nepřejeme a na provokace k násilí nebudeme reagovat.
Neznamená to, že budeme pasivní, nejprve si ujasníme své vlastní plány a pak je budeme vhodným a účinným způsobem prosazovat. Třeba se budeme snažit, aby zisky a hodnoty vytvořené v Evropě, také v Evropě zůstaly. To by nám mohlo pro začátek stačit.