lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 2

Podoba nového věku

01

Vize budoucnosti

  Nepočítám s válkami ani podobným velkým násilím, nikdo to už nechce, je pravda, že vést války byla dříve povinnost států a panovníků.
  Vytvořili jsme si společnost, technickou civilizaci a aby se stále vyrábělo, zavedl se kozumní životní styl. Již se ale ozývají hlasy, aby se místo propouštění zkrátila pracovní doba, což vnímám velmi pozitivně jako signál, že tato společnost projevila schopnosti krizi a problémy řešit. Jsme na vrcholu civlizace, pohodlnější už asi život nebude, i když plýtvání a počet neproduktivních funkcí ve společnosti nabízí velké rezervy, které budou jistě během 21. století využity. Také byrokracie váže velké množství lidského potenciálu a její omezení také nabízí další zdroje udržení životní úrovně. Ustoupíme od globalizace výroby a výroba se vrátí zpět do regionů, tím se podpoří lidská tvořivost, zejména pokud se   živnosti stanou významnější součástí ekonomických zdrojů. Další rezervou pro udržení standardu je snižování počtu lidské populace a její zkvalitnění. K tomu jistě přispěje i racionalizace školství a rekvalifikačních kurzů s cílem lepší profesní přípravy.
  Politická správa ve svém vlastním zájmu bude usilovat o udržení životního standardu, protože každé snížení vede ve své generaci ke kriminalizaci s cílem udržet si úroveň i za cenu porušení zákona. Později však civilizaci budou docházet suroviny, jejich těžba z větší hloubky suroviny prodraží a technická civilizace bude postupně upadat. Vize očekává postupný úpadek civilizace v průběhu čtyř milénií.
  V souvislosti s uvolněním tlaků budujících civilizaci se lidem uvolní jejich možnosti, ubude zbytečných zákazů a omezení. Lidé si budou užívat svobody, volnosti, prožitků a otevře se prostor pro lidskou tvořivost a plnění osobního životního poslání. Tuto možnost dává nové uspořádání duchovních principů ega, když konfrontační a násilné principy byly odstraněny.