lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 2

Podoba nového věku

03

Střední vrstva

 Střední vrstva, duchovní a osobní růst, lidská tvořivost, blahobyt, moudrost, kauzální vztahy, životní styl, správní (politické) vztahy, to jsou všechno témata, která spolu úzce souvisí. V lidské historii, jejímiž milníky jsou exodus, Peršané, zkáza Babylónu, rozvrácení starověkých říší, založení Říše římské, založení církví, je existence střední vrstvy významným politikem.
  Říše římská dokončila zotročení člověka pod persko-židovskou nadvládou na základě zásad římského práva. Svět se postupně rozdělil na 15% privilegovaných a 85% poddaných. Sociální rozdíly se stále prohlubovaly, až se oba světy zcela oddělily.
  V době po vynálezu knihtisku, kdy otrockou práci převzaly stroje, zvýšil se mnohonásobně výkon průmyslu a ekonomiky, lidé si polepšili, zvedli svoji životní úroveň a vyplnili prostor mezi nedotknutelnou elitou a prostými lidmi. Tak vznikla střední sociální vrstva. Během secese na přelomu 19. a 20. století se tato skupina stala významným tvůrčím prvkem a začala měnit svět, zvyšovala se kulturní úroveň lidstva, vědomostní úroveň a mocenský prostor elity se začal zmenšovat. Obě světové války pak střední vrstvu zcela deklasovaly. Po všech obdobích renesance, kdy moc lidí posílila, následovaly masakry ve formě revolucí, vyčerpávajících válek a genocid.
Také v této době se řeší otázka pozic střední vrstvy. Politická a ekonomická opatření jsou namířena proti střední vrstvě s cílem ochránit pozice nejmocnějších rodů. Zatímco střední vrstva obsazuje politický střed, prostí lidé politickou levici, vrcholná elita posiluje oba extrémy, levý i pravý kraj. Zdánlivě jsme bez šancí, ale tak zlé to není, prostí tvůrčí lidé, ke kterým střední vrstva patří, jsou pod ochranou tvůrčích osudových sil. Tyto vyvolaly chaos v politické moci, na který elita reagovala vyhlášením krize. V daných podmínkách politická zralost lidí roste velmi rychle a lidé nacházejí drobná řešení pro svoji sebezáchovu. Prostor jim otevírá oslabení sankčních nástrojů a politický chaos. Nezbývá než hledat a nepodléhat úpadku systému Římské říše všech možných národů. Musíme si také uvědomit, že střední vrstva, ekonomická, politická a inteligence je jedinou silou, která je schopna zajistit náš blahobyt a dobré sociální funkce státu.