lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 3

Životní styl a prožitky

03

Konzumní společnost

  Za totality v letech 1950 až 1990 jsme se naučili říkat "pozlátko západu" a mnoho lidí a rodin na západ za pozlátkem odešlo. Mezi oběma světy proto východní blok, tedy naše společnost, postavil plot z betonu nebo z ostnatého drátu. Jak máme hodnotit konzumní společnost? Jakou má pozici z hlediska lidských hodnot?
  Konzumní společnost spolehlivě pokrývá lidské sociální potřeby, bydlení a vybavení bytu, oblečení, služby, dopravu a potraviny. To vše za peníze, které jsou oběživem, lze je shromažďovat a investovat. To je myšlenka konzumního sociálního řádu. S tím pak souvisí pracovní příležitosti, kvalita služeb, poctivost a funkčnost konkurence, výchova a profesní příprava nové generace, podpora v nouzi a finanční systém. Vše toto bylo v mnoha státech funkčně vyladěno, hlavním nositelem tohoto systému byla střední vrstva. K tomuto systému byly nejlépe uzpůsobeny svými životními hodnotami protestantské církve, Luterání, Kalvíni, Anglikáni, Čeští bratři a další.
  Pro mnoho lidí tento systém představoval optimální stav, zejména, pokud v roli střední vrstvy mohli podnikat nebo obchodovat nebo jinak jednat ve své svobodné vůli. Tento systém vytvořili Židé, zednáři a bankéři.
Jak tento systém bude fungovat? Když se výrobní síly rozloží po celém světě a nic se nebude zbytečně dovážet, snad jen pro rozšíření sortimentu, ale bez povinnosti a přinucení exportu nebo importu. Když budou plné obchody a lidé si budou moci koupit vše, co potřebují bez zadlužení a až lidé budou vše mít a nebudou nic potřebovat, aby se snížila pracovní doba a zboží se neházelo do moře. Peníze aby byly nástrojem přerozdělení, aby je nikdo chorobně neshromažďoval ani ve velkém nepromarnil. Zkrátka aby lidé nebyli přinuceni k otrocké práci a jejich pracovní úsilí bylo podle skutečných potřeb a nakonec, aby hmotný nedostatek nebyl trestem za prosazování vlastních politických představ. Aby se nelikvidovala střední vrstva, která je hlavním aktérem výrobních sil a našeho blahobytu.