lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 3

Životní styl a prožitky

04

Emoce, pocity a prožitky

  Na straně jedné naší osobnosti jsou naše schopnosti, na straně druhé pak prožitky a emoce. Mohli bychom svými schopnostmi si příjemné i nepříjemné prožitky způsobit sami, ale většina prožitků je vázána na vztahy a na kredit (na peníze). Schopnosti, prožitky a vztahy tak tvoří naše základní zájmy. To se nás bezprostředně týká a patří toto do našeho soukromí a na základě schopností a touhy si pak stanovíme svůj životní program a hledáme vztahy ve kterých bychom pak své plány a touhy mohli realizovat. Je smutné, že nás vývoj ve společnosti dotlačil až k řešení těchto zcela bytostních hodnot.
Společnost, naše okolí, nám dává prostor k realizaci našich schopností a otevírá nebo blokuje prostor našeho prožívání. Stav společnosti pak nám dává možnosti a svobodu a na základě možností pak spřádáme naše sny a plány. Když vše dobře dopadne, budeme schopni své plány a sny realizovat.
Tato malá úvaha může být základem nápravy světa, když si řekneme, že musíme začít sami u sebe. Až si toto rozhodneme, můžeme pokračovat dál právě uspořádáním vztahů.
Naše prožívání a možnosti samozřejmě jsou vázány na zajištění životních potřeb a jistě jde také o to, které potřeby společnost uzná jako oprávněný zájem, co umožní uspokojit a tedy jaký životní styl nám umožní prožít.
A tímto můžeme začít naši cestu k osobní prosperitě. Pro snadnější orientaci pak zde nabídnu seznam známých prožitků. Schopnosti vyjadřují duchovní principy, seznam je zde a je možné ho ještě doplnit.
Vlastně je to prosté: na straně jedné máme schopnosti a na straně druhé potřebu prožitků. A mezi tím jsou vztahy. Když si toto vyřešíme, otevřeme si cestu k prosperitě a úspěchu.