lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 3

Životní styl a prožitky

09

Finační zdroje a potřeby

Dnes prožíváme sociální chaos a možné je úplně vše. Je vyhlášena krize a tak je velmi malá nebo žádná nabídka vhodných pracovních míst. Tlak na zaměstnance je silný a proto se ve své samoobsluze i jinde setkáváme už dlouho se stejnými tvářemi.
Možná musíme platit životní úroveň v upadajících státech, možná jde o zvůli majitelů, ale platy klesají a pracovní doba se prodlužuje. Jistě na tom má vliv i požadavek státu na zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům platili zdravotní a sociální pojištění. Pak se zaměstnanec vyplatí jen když pracuje deset a více hodin, což je nyní běžné. Zaměstnanci jsou solidární, protože si váží svého pracovního místa. Tak nastala situace, že někdo pracuje po celý den bez osobního volna a má peníze, ale nemůže je utratit, protože na to nemá čas, druhá skupina je celý den doma, má volný čas, ale nemá peníze. Situace by se vyřešila tím, že by všichni lidé pracovali šest hodin denně a všichni bychom měli všechno. Je možné, že tato situace je dána zlou vůlí vládců schovaných kdesi za politickou zástupnou mocí.
Situace se nemění a lidé na to budou muset nějak reagovat, budou se s tím muset nějak vyrovnat, protože je to situace likvidační. V mnoha případech mladí lidé rezignují na pracovní podmínky a na své sociální potřeby a raději nic nepotřebují, než aby museli přijmout likvidační pracovní podmínky. Zůstávají buď u rodin a jejich rodiče je podporují, když vidí nabízené pracovní podmínky nebo se mladí lidé scházejí do squotů kde žijí společně podle vlastních pravidel s minimálními náklady.
Cesty financí, zboží a služeb se stávají nepřehlednými, šedá ekonomika začíná převažovat nad ekonomikou v souladu se zákony, lidé se zaopatřují jak mohou a podnikatelé dávají přednost imigrantům z východu, důchodcům, brigádníkům, protože by řádného zaměstnance zaplatit nemohli.
Mladí lidé raději nemají žádné potřeby, než aby přijali zotročující podmínky většiny zaměstnavatelů. Přitom jsou mladí lidé velmi schopní, pečliví, přesní a výkonní. Mohli by svým zaměstnancům i státu vytvořit velké hodnoty. Možná po roce 2012 ...