lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 3

Životní styl a prožitky

10

Boží pomoc

Lidé jsou zvyklí na Boží pomoc, mnozí na ni přímo spoléhají a dnes je nabídka kultovní pomoci opravu široká, ale také ošidná.
Dříve měli čerti dobrý zvyk člověku posloužit a pak žádat jeho duši, dnes si za odevzdání své duše ještě musíte sami zaplatit. Mám na mysli nejrůznější kulty, které nabízí zasvěcení a sdělení tajných nauk a mystérií. Mohl bych jmenovat, ale informace tohoto druhu jsou pouhými tezemi, které mohou pomoci v případě, že se do té situace dostanete, pak se rychle zorientujete a teze se potvrdí. Je lépší psát obecně z toho důvodu, že se mohou objevit kulty nové.
Každý kult přináší s sebou určitý životní názor a životní styl. Jde o formu spolupráce jako každá jiná. Něco se nabízí, něco se žádá a když se to nedodrží, jde o podvod. Když se objeví nesdělené okolnosti nebo se zásadně změní situace, musí mít obě strany možnost smlouvu vypovědět a spolupráci ukončit. To platí pro všechny formy spolupráce, tedy i pro duchovní podporu.
Podstatou spolupráce mezi člověkem a duchovním světem je předávání a sdílení informací a energií. Do toho pak vstupuje zájem sociální skupiny, která se vždy na základě kultovního působení vytvoří. Jde zpravidla o církve, to je propojení na úrovní reálné a pak zájmy jednotlivců, propojené na úrovni duchovní, spirituální. To se projeví upřednostněním vlastní elity před ostatními věřícími. Důsledkem toho pak celý kultovní systém může místo pomoci škodit nebo znevýhodňovat. Souvěrec žádá o finanční podporu, duchovně je veden k podnikání na kterém ovšem profitují přední členové a on může být škodný jako v jakémkoli světském byznysu.
Co tedy poradit, jakým způsobem žádat o boží pomoc a podporu? Duchovní svět je velmi rozmanitý a od 19. století je zde více duchovních cest, jsou zde oficiální velké církve a menší okultní (skryté, neveřejné) duchovní skupiny. Působí zde i noví bohové. Všem lze poradit takto: vytvořte si své vlastní plány, rozhodněte si své priority pro celý život, nic krátkodobého. Svá přání pak odesílejte "osudovým silám ochotným přání splnit". Vaše přání dojde vždy tam, kam má. Na svém přání trvejte, nedejte se svést z cesty žádnou alternativou.