lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 4

Základní hodnotový kruh

05

poznání - zapojení

kruh5.jpg (9552 bytes) ZNALOSTI - vše, co prožíváme a co se kolem nás děje, se  zapisuje na všech duchovních dimezích di historie, do zkušenosti. Vše, co je známo, co má svoji kauzalitu a co je dořešeno, stává se rutinou a je součástí vyššího poznání, vyššího loevelu, maproprogramu. Když jsme zvládli na počítači jedničky a nuly, zvládli jsme asembler, pak operační systém, pak windows (okna) a tak se počítače staly pomocníky v našem myšlení. Když jsme zvládli si zavázat boty, vydali jsme se na procházku. Pak jsme se stali turisty. Oblast poznání tvoří znalosti, jak vyřešit problémy a potřeby, jak realizovat naše plány. Kde seobjeví problém, který neumíme řešit, hledáme řešení a to se pak stane součástí našeho poznání. Oblast poznání se neustále obohacuje zejména v této době apo etapě změn zase upadneme do rutinní šedi a jen budeme přijímat to, co vyřešili již předchozí generace.
  To, co je známo, modely chování, algoritmy řešení, profesní znalosti, přijímáme od svého okolí, především od rodiny a pokud se nám to líbí, pak poznání akceptujeme pro své chování. Pokud neakceptujeme, hledáme  postupy své vlastní v širším okolí, u známých, v televizi, napočítači a když nenajdeme, hledáme sami. Když vše víme a známe, třeba to máme potvrzeno školním vysvědčením, pak se zapojíme svojí rolí do dělby práce, přijmeme profesní roli.
V oblasti poznání jsou samozřejmě i nepoužitelné, mylné a účelově zavádějící informace a dokonce celé plané teorie. Kdo chce být moudrý, ať sám zkoumá zákonitosti, kauzalitu dějů a sám pro sebe ze všech dostupných zdrojů hledá potřebné informace, názory a algoritmy.  
06

funkce - odpovědnost