lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 4

Základní hodnotový kruh

09

příklady a souvislosti

  Hodnotovým kruhem lze procházet oběma směry, přitom postup vpravo lze považovat za cestu vpřed a postup vlevo za cestu vzad, za ústup. Jistě řešíme současně všechny hodnotové oblasti, ale řešení některé z oblastí je dominantní a nepustí nás dál, než zde vše úspěšně dořešíme. Když nedořešíme, couveme, když dořešíme, postupujeme dál. Pochopení zákonitostí hodnotového kruhu nám zjednoduší naši snahu při řešení osobních záležitostí a usnadní nám také pochopení jednání jiných osob a subjektů. Proto lze hodnotový kruh považovat za kauzální kruh aktivity každého aktivního subjektu.
  V cestě kruhem nás brzdí nejen okolnosti a zájmy okolí, ale také kontraproduktivní hodnoty, které musíme řešit souběžně nebo se s nimi smířit jako s nutným zlem.
  Pokud rozpoznáme problém, při znalosti těchto zákonitostí ho snadno zařadíme a víme také, jak ho řešit, nejsme odkázáni na intuitivní jednání. Můžeme také účinně pomoci druhým. Pro mne se tento systém stal základním vodítkem pro pochopení jednání a motivace osob, využil jsem ho pro sestavení klíče výkladových karet. Pomohl mi také při sestavení osobního životního programu.  Nabízím ho k využití všem, pokud bude někde zveřejněn, mám zájem, abych byl uveden jako jeho autor.
10

doslov