Přirozená víra - menu

Blog

14.12.2012

Příčiny problémů

Děje se kolem nás mnohé. Teď například mladík, syn učitelky, zastřelil jejími zbraněmi ji a její žáky, celkem dvacet osob a sebe také. Prezident Obama plakal a vyjádřil soustrast. Objevil se názor, že by se měl zpřísnit zákon na držení zbraní. Ať se stane cokoli, nehledají se příčiny. Zajímalo by mne, jak byl vychován, jak byl úspěšný v životě, jak se prosadil, jak si užíval a jaký vliv na něj měly počítačové hry a televizní programy. I kdyby se připustilo, že uvedené okolnosti zapříčinily jeho zoufalý čin, změnilo by se něco? Změnily by se počítačové hry? Změnilo by se vysílání televize? Zůstávali by rodiče s dětmi doma a vychovávali by je místo televize a počítače?  
O příčinách zoufalých aktů se nikdy nemluvilo, o důvodu mohu jen spekulovat. Možná nechtějí, aby rodiče vychovávali své děti, aby neposílili tradici rodu a jeho moc, možná si někdo přeje, aby frustrovaní lidé páchali zoufalé činy a udržovali společnost ve strachu, možná mají být tito lidé horší než politický systém, aby politici vyšli dobře jako morální a potřebná síla, která napravuje zlé skutky obyčejných lidí. Můžeme se ptát komu to prospívá, pro koho je takový stav dobrý? Když nic nenajdeme, pak jde o zoufalý stav celé společnosti před úpadkem.
O co tedy lidé potřebují ke své spokojenosti, aby nepáchali zoufalé skutky? Jen dvě věci: 1) rozvíjet a uplatnit své schopnosti 2) příjemné prožitky a uspokojení potřeb. Jak snadno se to napíše! K tomu patří také dobré (finanční) ocenění a láska lidí v okolí. Nad tím vším stojí snaha každého subjektu prosadit vlastní vůli, ať je jakákoli. A jsme v cíli hledání, každý chce prosadit svoji vůli a mít se dobře. A můžeme pokračovat, jenže pak už se to jen komplikuje.