lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 4

Základní hodnotový kruh

08

spotřeba - neklid

kruh8.jpg (9571 bytes)   PROŽITKY - dostáváme se k cíli snahy a také k životní prioritě, k prožitkům. Je to oblast spotřeba-neklid, protože posilování této oblasti vyžaduje kredit, obvykle ve formě financí. Jde samozřejmě především o životní styl, který podle své úrovně přináší různé prožitky. Ovšem základní prožitky ve formě emocí a pocitů můžeme prožít spíše ve znalosti věci, než s podmínkou finanční pomoci. Možných pocitů je asi tisíc, z toho asi 200 tělesných. Vyhledávání a prožívání příjemných tělesných pocitů se věnují hedonisté a pokud jde o sexuální prožitky, tak ty patří jako zdroj silných emocí i do kultovního zájmu. Znalost a schopnost prožívání je dána tradicí rodiny a kultovní příslušnosti spíše než podpory a poučení ze strany společnosti.
  Pak jsou ještě prožitky jako zdroj relaxace a psychického uvolnění v podobě prožitků cíleně vyhledaných. Pokud jde o společnost, tak pro tu jsou naše prožitky velkým zdrojem financí. Lze prožívat cokoli, pokud si za to zaplatíme. Mnoho příjemných prožitků však můžeme realizovat spíše (pouze) ve vztahu, než za peníze.
  Veškeré uspokojování sociálních a kulturních potřeb nám přináší příjemné prožitky a ty pak obnovují naše schopnosti pro další aktivitu (práci).
  Je samozřejmě možné, že některé pocity a touhy nelze  dlouhodobě uspokojit. Pak vzniká pocit nenaplnění, flustrace, absence uspokojení a to může vést k démonizaci osobnosti, k násilí obrácenému ven nebo dovnitř (sebepoškozování), hledání alternativy nebo k rezignaci.
  Lidé, kteří mají uzavřenu cestu k práci a tvořivosti, vydávají se na stranu opačnou, k prožitkům, užívají si sexu, drog, alkoholu nebo hledají potěšení a sebeuspokojení v násilí.
  Nabídka lepších výdělků a zlepšení životního stylu je jistě motivující, ale ztráta životního stylu a nedostupnost příjemného poznaného je motivující desetkrát více.
  Každý by si měl uvědomit, co chce prožívat, zda štěstí, pohodu, rozkoše, klid, poznávání jiných krajů nebo změnu prostředí, někdo zase pocit rizika a cíleně za svými potřebami jít. Program zaměřený na docílení určitých pocitů a prožitků bývá velmi dlouhodobý a účelný.
09

příklady a souvislosti